A Jobbik II. kerületi önkormányzati képviselője osztja meg észrevételeit kerületünk lakosaival.

2011.02.22. 10:52 Bodor Zoltán

Karácsonyi riport

Miként esett Rád a választás, hogy a Jobbik színeit képviseld az önkormányzat képviselőtestületében?

Schön Péter országgyűlési képviselő, a Jobbik II. kerületi elnöke vezette a Jobbik kompenzációs listáját, ezért Ő került be a helyi képviselő-testületbe. A Jobbik Alapszabálya tiltja az álláshalmozást, ezért lemondott kerületi mandátumáról. A Jobbik Országos Elnöksége pedig egyhangúan engem választott a tisztségre.

A Jobbikban kezdted a politizálást?

Nem, már az Új Köztársaság születésekor is politizáltam. Az első választásokon természetesen az MDF-t támogattam, elsősorban a 3 ”Cs”miatt.

 

Mit jelent a 3 ''CS'' ?

Csoóri, Csurka, Csengey voltak azok, akik megfogalmazták a modern nemzet eszményét. Sajnos Csengey Dénes korai halála után a Fórum szétesett az ideológiai törésvonalak mentén és a kizárások-kilépések után én sem találtam a helyem Antall-Boross pártjában. Később jelen voltam a MIÉP születésénél is, mint Csurka István titkára, az 1994-es parlamenti választások után azonban szétváltak útjaink.

Nem értettél egyet a MIÉP politikájával?

Sokkal prózaibb okai vannak. Besoroztak katonának, majd folytattam a  tanulmányaimat. Nem szakadtam el a közéleti politizálástól, de nem láttam értelmét egy radikális szavakat hangoztató, ám béna kacsaként viselkedő párthoz csatlakozni.

Mi a végzettséged?

Mechanikai műszerészként végeztem első szakiskolámat és egy évet dolgoztam a kerületben működő Távközlési Kutató-intézetben. Később elvégeztem a történelem-tanári szakot és egy éven belül történész diplomát szerzek.

Mi fordított vissza a közélet felé?

2006 szeptembere és októbere vitt ki az utcára. Sokunk megrázó élménye volt ez a pár hónap, a kormányzó pártnak és elnökének cinikus viselkedése, az ÁVH-t idéző rendőri brutalitás és a bíróságok minden jogszerűséget nélkülöző ítéletei. Ismét választás előtt álltam, vagy visszavonulok teljesen a közélettől, vagy egy szervezeten belül törekszem e hatalom mielőbbi leváltásában.

Másodsorban figyelmem a környezet- és a természetvédelem felé irányult, amely egyre erősebben követeli ki magának mindannyiunk tevékeny részvételét. Egy évig dolgoztam a National Geographic online kiadójánál, majd pár Jobbikos barátom kért fel a Jobbik zöld szervezetében való részvételre.

Ez a Zöld Válasz?

Igen, bár a szervezet nem csupán természetvédelmet és az élhetőbb környezet kialakítását tűzte ki célul. Felemeljük szavunkat a külföldről beözönlő silány termékek és a multinacionális cégek rabló mentalitása ellen.

Milyen akciók köthetőek a szervezethez?

Demonstrációt szerveztünk a Dunakeszi Auchan lápot veszélyeztető beruházása és a Tesco magyar árukat kiszorító politikája ellen. De ugyanilyen fontosnak tartjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek csupán egy-egy köztér (Hűvösvölgyi végállomás, Moszkva-tér, Feneketlen-tó, Ó-hegy park), vagy erdő megtisztítását, karbantartását szolgálták.

Milyen terveid vannak a következő 4 évre?

Felkeresem a helyi civil szervezeteket, intézményeket és mindazokat, akik a kerületért eddig is sokat tettek. Véleményem szerint fontos a helyiek bevonása a tervek kidolgozásába és a döntéshozatalba, hogy tisztán láthassanak és hogy elmondhassák véleményüket. A 2011-es költségvetés vitája éppen most folyik a Parlamentben, a tervezet szerint a helyi önkormányzatok ismét forrás-megvonással számolhatnak, ezért a már meglévő szociális-, oktatási-, kulturális ill. közszolgáltatások szinten tartása is komoly feladat elé állítja a kerületet. Nagyobb beruházások helyett ezért inkább a sokakat foglalkoztató, de nagyobb befektetést nem igénylő feladatokra kell kiemelt figyelmet fordítanunk.

A kerület elmúlt 20 évre kiterjedő gazdasági átvilágítását is kitűztétek programotokban. Úgy gondolod itt is van mit feltárni, vagy javítani?

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki tisztán láthasson az elmúlt 20 évről. Szerencsére a kerület gazdálkodása jelenleg kiegyensúlyozott. Minden rendszerben előfordulnak hibák, ezek megtalálása és kijavítása lesz a legfőbb feladatom. Programunkban nagy szerepet kapott a sport, a szociális ügyek, a közlekedés, valamint a környezetvédelem. Ezek területén bőven van még mit fejleszteni.

Kifejtenéd bővebben ezeket a pontokat?

A II. kerület külső részén nincs normális sportolási lehetőség! Míg a belső részen több focipálya is fel lett újítva (adott esetben műfűvel és világítással is el lett látva), addig Pesthidegkúton – ahol a II. kerület lakosságának 1/3-a él – csak „tűzoltás” zajlik a Hidegkúti Sport Club területén. Az infrastruktúra nincs megfelelően kialakítva, az öltözők, a focipályák szinte használhatatlanok. A salakos pálya zöld gazzal van benőve, a füves focipályát használják, de biztos vagyok benne, hogy egy komplett csapatot össze lehetne állítani azokból a játékosokból, akik a füves pálya minősíthetetlen állapota miatt vetettek véget a futballpályafutásuknak. A HSC jelenlegi játékosai és a szülők minden tiszteletet megérdemelnek, hogy ilyen körülmények között is a maximumot tudják kihozni, de ezen változtatni kell!

Mi a megoldás szerinted?

Én azt mondom, hogy elsőnek ne gondolkodjunk hatalmas sport-komplexumban, mint ahogy azt az elmúlt években tették többen! Pokornyi József – a sportklub nemrég elhunyt elnöke – tiszteletére nevezhetnénk el a sportpályát és a lakosok kezdeményezése mögé állva felújítanánk, a kor követelményeinek megfelelően kiépítenénk a club számára szükséges épületeket. Még a pályák felújítása sem kerülne vagyonokba, külföldről behozott „használt“ műfűvel fednénk és tennénk használhatóvá legalább az egyik pályát, míg elkészül egy minőségi füves pálya. A terület lehetővé teszi több sportág megjelenését is, célom egy közösségi tér kialakítása, amit gyermekeink ill. mozogni vágyó felnőttek is biztonságosan használhatnak.

A II. kerületben lakó hátrányos helyzetű polgárok érdekében mit tudsz tenni?

Kerületünk lakossága társadalmi szempontból is igen vegyes, Rózsadomb, Margit körút, Hidegkút, Máriaremete lakosai nem ugyanazokkal a problémákkal küszködnek. A rosszabb szociális helyzetűek részére olyan szociális bolthálózatot tervezünk létrehozni, ahol olcsón, jó minőségű magyar termékeket lehet vásárolni termelői áron. Ennek kivitelezése még kérdéses, jelenleg keressük a megoldást miként valósíthatjuk meg. A szociális kártya nagyon jó elgondolás, viszont sokkal többet lehet nyújtani a rászorulóknak-elesetteknek.

Közlekedés szempontjából min lehetne javítani? Jelenleg a Hűvösvölgyi úton, a Szilágyi Erzsébet fasoron is hatalmas dugók vannak reggelente és késő délután is ezeken az útszakaszokon.

Sajnos nem csak ott! Reggelente Hidegkúti úton ill. a Nagyrét utcában is hosszú kocsisorok kígyóznak. A Hidegkúti úton levő autókat az új buszvégállomás lámpái fogják meg, ezeket át kell állítani, hogy a Hidegkúti útról hosszabb legyen a zöld jelzés, ez egyértelműen forgalomtechnikai kérdés. A Kelemen László utcánál elhelyezett lámpákat is átállították. Eddig soha nem volt kocsisor, manapság pedig szinte minden reggel ezt tapasztaljuk egészen a Filmstúdióig. Ahogy tovább haladunk a Moszkva tér felé eljutunk a János kórházig, ahol szintén hosszú sorok állnak, valamint a Szilágyi Erzsébet fasor Moszkva tér felé eső részén. Itt nem lehet „zöld hullámot” kapni, nem lehet folyamatosan haladni. Ezek a II. kerület legérzékenyebb pontjai. Az utak, kereszteződések nem bírják el ezt a hatalmas autósforgalmat, ezért P+R parkolókat kell létrehozni! A tömeg-közlekedés tarifái magasabbak, mint Európa legtöbb városában, ezeket mindenképpen csökkenteni kell, mert nem lesz érdekünk átülni a gépkocsiból. Vegyünk egy példát: Hűvösvölgy-Moszkva tér útvonal 6.5 Km. Ennek a távolságnak a költsége egy dízel autónál körülbelül egy BKV jegy árának felel meg.  Jogosan teszi fel a sofőr a kérdést: miért üljek át a kényelmetlenebb villamosra vagy a buszra?

„Zöld kerület”, hirdette a Jobbik az önkormányzati választásokon. Mit lehetne tenni, hogy az is maradjon?

Iskolákban meg kell indítani a környezet- védelmi képzést. Még van bőven zöld területünk, de észre sem vesszük és vagy eladják alólunk, vagy beépítik! Építési tilalmat kell bevezetni a zöld területeken, nem szabad hagyni, hogy az újonnan betelepülők tönkre tegyék kerületünket. A kerület megtelt! A lakosok vagyona nem csupán a házak magasságában, vagy az autók nagyságában mérhető, hanem a kertben, utcán lévő fákban, a jó levegőben, csendes nyugodt környezetben. Pontosan azokban a jellemzőkben, amiért eddig a belső kerületek lakói irigykedve tekintettek ránk.

Úgy tudom alapítója vagy a Zöld Válasz Mozgalomnak, amit Vona Gábor hívott életre. Kifejtenéd bővebben a mozgalom céljait?

A Zöld Válasz Mozgalmat valóban Vona Gábor hívta életre még 2008-ban. Több akció van már a hátunk mögött, de még mindig gyerekcipőben járunk. Az elkövetkezendő évek feladata, hogy komoly teret kapjon a környezetvédelem, egyelőre a különböző lobbik lesöprik a természet védelmét hirdető szervezetek aggodalmait. Érdekes módon a környezet védelme mindig liberális-baloldali mozgalmakat hívott életre, pedig a jobboldali gondolkodás alapja a megőrzött értékek megóvása és ez természetesen nem csak kultúránkra, vagy független-ségünkre vonatkozik, hanem természeti környezetünkre is. Magyarország a magyaroké, így nekünk kell vigyázni rá! Ne várjuk, hogy a betelepülők otthonuknak érezzék hazánkat, mert számukra nem az, és nem fognak vigyázni rá. Ez a mi feladatunk, és aki nem tiszteli a Magyar Földet, az nem méltó, hogy rálépjen!

Kedves Zoltán! Közeledik a Karácsony, Krisztus Urunk születése, valamint az év vége. Mit üzensz a Tisztelt Olvasónak, Szimpatizánsnak?

Karácsony napja a megbékélésé, a szereteté és a családé. Ilyenkor néha sikerül felülemelkednünk önmagunk kicsinységén és szeretettel fordulnunk azok felé is, kiket az év folyamán elkerülünk bizalmatlanságból, régi sérelmek okán, vagy egyszerűen azért, mert másként ítéli meg a világot, mint mi. A megbékélés-megbocsátás önmagunkat emel fel a mindennapokból. Az én életem tartóoszlopa a család, ami nem csak véreimet jelenti, hanem választott családomat, a barátaimat és egyben nemzetemet is, akikért érdemes a mindennapok fáradalmát elviselnem. Karácsony ünnepe számomra lelki feltöltődést ígér, a napforduló ígéretével: Mától minden nap világosabb és szebb lesz a jövő!

(A riport megjelent a Baráti Jobb karácsonyi számában - az újság átvehető a Jobbik II. kerületi irodájában)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://bodorzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr502679135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása