A Jobbik II. kerületi önkormányzati képviselője osztja meg észrevételeit kerületünk lakosaival.

2011.04.01. 11:36 Bodor Zoltán

Vissza a természethez

Ki ne hallott volna már a Greenpeace-ről, vagy az LMP 2010-es kampányáról, hogy ők fogják Budapest levegőjét megtisztítani? És ki látta, hogy valóban tettek a hazai föld és környezet megóvásáért vagy a magyar fogyasztók védelméért? Valószínűleg senki. Létezik azonban egy mozgalom, aminek tagjai tettek. 

Kevesen tudják, hogy a Jobbik által létrehozott Zöld Válasz környezet és fogyasztóvédelmi mozgalom rengeteget harcol a környezetért és fellép a multinacionális üzletláncok terjeszkedése, agresszív árpolitikája, dolgozóikat  kihasználó, a kiskereskedőket tönkre tévő gyakorlata ellen. Bodor Zoltán, a mozgalom tagja, a Jobbik II. kerületi önkormányzati képviselője az újabb figyelemfelhívás reményében beszélt a mozgalom munkájáról.

Mikor alakult meg a mozgalom és mik voltak a legfontosabb célok?

Vona Gábor 2008 márciusában tett felhívására alakítottuk meg egyesületünket, a szervezet mögött olyan radikális-nemzetigondolkodású emberek állnak, akik szeretik a hazájukat és hajlandók mindent megtenni azért, hogy környezeti értékeink és természeti erőforrásaink megmaradjanak a jövő generációk számára és azok ésszerű használata a nemzeti érdekek maximális figyelembevételével történjen. Az egyesületet egy három főből álló irányító testület vezeti, Gajdos Attila elnökletével. A Jobbik Magyarországért Mozgalom természetes szövetségeseként honlapunkon és rendezvényeinket megjelenítjük annak környezet-, és fogyasztóvédelmi politikáját.

Célunk az Isten által teremtett világ, Magyarország és a Kárpát-medence növény és állatvilágának, természeti és épített környezetének, erőforrásainak védelme, a környezetkárosítások megakadályozása. A magyar termőföld és ivóvízkincs megóvása, magyar tulajdonban tartása. A hazai mezőgazdasági termékek, élelmiszerek vásárlásának ösztönzése, az élelmiszer  és energia önrendelkezés támogatása, hungarikumok védelem. Felderíteni és megakadályozni a multinacionális üzletláncok hazai vásárlókat, termelőket, beszállítókat megkárosító tevékenységét! Működési területünket ki akarjuk terjeszteni a Kárpát-medencére, amely egységes egészet alkot, a vízgyűjtő-területeket, a nagy tájegységeket, a védendő flórát és a faunát nem lehet mesterséges határokkal megosztani, ahogy a magyar nemzetet sem.

                                          
A Jobbik szimpatizánsok közül sokan nem tudnak arról, hogy a párton belül létezik egy ilyen mozgalom is. Hogyan próbálják magukra felhívni a figyelmet?

 

Első lépésként létrehoztunk egy hírportált a www.zoldvalasz.hu-t, amely általános környezetvédelmi híreket közvetít az érdeklődők felé. Figyelemfelkeltő demonstrációt szerveztünk a dunakeszi láp megmentéséért az ottani Auchan Áruházban, majd nem sokkal utána a Tescóban is felhívva a figyelmet annak a magyar termelőkre, hátrányos üzletpolitikájára. Számos kampányt szerveztünk ismertségünk növelése érdekében, amelynek nagyon jó fogadtatása volt, ám mindeddig valóban nem sikerült megmutatni magunkat a szélesebb nyilvánosságnak. Az egész világot befolyásoló hírek, mint a klímaváltozás, vagy fosszilis energiahordozók kimerülése, a közelgő ivóvízhiány veszélye túl nagy távolságra van a mindennapi embertől, ezért is erősítjük meg személyes jelenlétünket a helyi közösségekben. Eredményesebb felhívni az abonyi polgárok figyelmét erdejük állapotának tarthatatlanságára, a dabasiakat figyelmeztetni a területükön építendő cementcsomagló gyár egészség-, és környezetkárosító hatására, vagy a gyáli lakosokat megvédeni egy komposztálónak nevezett üzem bűzétől. Az önkormányzati választásokon elért eredményeknek köszönhetően egyre több információt kapunk a Jobbik képviselőitől, akik helyi problémákkal kapcsolatban kérnek tőlünk segítséget.  

Alapvetően nincs különbség a Fidesz és az MSZP politikája között, választóikat meg sem kérdezve, vagy félrevezetve engedélyeznek olyan beruházásokat, amiket a nyugati országok már régen kitiltottak területükről. Európa „kizöldülésének” ára a kelet-európai országok elszennyeződése lett. Környezetünket állami szinten védeni hivatott intézményeinkről pedig csak a legkeményebb szavakkal lehetne beszélni, mert miként is ítélhetjük meg munkájukat, ha szó nélkül eltűrnek a fővárosban egy erdő ellopását?

Természetesen vannak országos problémák is amely mellett nem lehet elmenni. Az egyik legfontosabb a most nyilvánosságra hozott Európai Duna Régió Stratégiában megjelent terv, amely a folyó szakaszán újabb gátakat kíván felépíteni. A bősi építkezések után az ember azt hinné, hogy Magyarország végképp lemondott ezekről az elképzelésekről. Bár a változtatási szándékot utólag már cáfolják a kormánypárti politikusok, mindenképpen érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni. Honlapunkon teret biztosítunk a gátépítés támogatóinak ill, ellenzőinek is, hogy egymással vitázva fejtsék ki álláspontjukat.

Felmerült már, hogy a Jobbik a kampányaiban is beleveszi a mozgalmat?

Természetesen, budapesti kerületi szinten részt is vettünk a kampányban és támogattuk a jobbikos jelölteket. A konzervatív-szocialista pártstruktúra Nyugat-Európában már régen felbomlott és Kelet-Európában is változik. Ezáltal egyre nagyobb teret kap a zöld mozgalom. A Jobbik politikájához szervesen illeszkedik a környezetvédelem, hiszen értékeink megőrzése nem csak kulturális és szellemi szintre korlátozható, hanem a természetes és épített környezet megóvását is jelenti. Ezért elég elvetemült gondolatnak tartom, amikor baloldali zöld mozgalmakról beszélünk. Erre jó példa a magyarországi Greenpeace tevékenysége. Nagyon kedves gondolat az, hogy mentsük meg a bálnákat és tiltakozzunk az európai túlhalászat ellen, csak magyarországi szintre ezt lehetetlen lefordítani. Ezért is van szükség egy olyan szervezetre, ami kifejezetten a Kárpát-medencében létező problémákkal foglalkozik.

Sokan az LMP-re mondják, hogy zöld párt. A Zöld Válasz miben más?

Ez egy olyan legenda, ami szájhagyomány útján terjedt el. Hogy igazából miért ők a zöld párt, még nem sikerült rájönnöm. A párt vezetésében valóban vannak olyanok, akik különböző környezetvédelmi mozgalmakból kerültek át és határozhatják meg a párt működését, a szlogeneken kívül azonban én helyi munkát egyáltalán nem látok. Ami nem is csoda, hiszen a fővároson kívül nem létezik ez a szervezet. A ZV egy alulról szerveződő nemzeti mozgalom, amely a magyarság életterének a Kárpát- medencének és természeti erőforrásainak a védelmére hivatott, nálunk a környezeti érdek mellett megjelenik a nemzeti is.  Mi lemegyünk adott helyszínekre és tevőlegesen részt is veszünk a környezetszennyezés felszámolásában. Most március 26-án megyünk Abonyba és az ottani erdő területét megtisztítjuk, majd megyünk Gyálra, ahol egy hulladékkomposztáló telep működését fogjuk átvizsgálni és kideríteni, hogyan kaphatott fennmaradási engedélyt ez a telep. Február végén lent voltunk Dabason, ahol Holcim Zrt. megkeresett több önkormányzatot, azzal a szándékkal, hogy cementcsomagoló üzemet építene. A dabasi önkormányzat azonnal ipari területnek minősített egy addig mezőgazdasági besorolású földet és megadott minden szükséges engedélyt a beruházásnak, figyelembe se véve, hogy az egy természetvédelmi terület kellős közepére épülne. Az önkormányzat a lakosságot kihagyja a döntésből, ezáltal egyetlen lehetőségünk a figyelemfelhívás és a tiltakozás.

Szó volt a magyar élelmiszerek, hungarikumok védelméről. A külföldi áruk bojkottjával próbálják elérni, hogy az emberek hazai árut vegyenek vagy vannak erre egyéb módszerek is?

A bojkott felszólítás hosszútávon nem hatásos, ugyanis a magyar vásárlók rendkívül árérzékenyek. Ez durván azt jelenti, hogy mindegy mit vesznek, , mindegy milyen országból származik csak olcsó legyen.. Ezt a problémát elsősorban állami szabályozással lehet megoldani. Meg kell szabni, hogy a multinacionális kereskedelmi cégek milyen százalékban áruljanak magyar készítményeket. Ezen kívül a fogyasztóvédelemnek garantálnia kell, hogy a beérkező áruk minősége is megfeleljen a magyar szabályoknak. A gyakorlatban ez ma mindig csak utólag történik és csak arról hallunk, hogy mérgezett paprika vagy hús érkezett az országba. A magyar fogyasztókat jelen pillanatban semmi nem védi meg ezektől az áruktól. Európa élelmiszer szemétdombja lettünk, miután privatizálták a legnagyobb mezőgazdasági üzemeinketet és a teljes magyar feldolgozóipart. Ezért is kell megakadályozni, hogy országunk természeti kincsei, földje ne kerüljenek külföldi tulajdonba.

Nagyjából hány ember dolgozik a Zöld Válasz környezet és fogyasztóvédelmi mozgalom?

Mi senkit nem foglalkoztatunk, minden tagunk ingyenesen végzi munkáját és szabadidejét áldozza fel a mozgalomban. Létezik egy szakértői stáb, amely jogi és szakmai segítséget nyújt a hozzánk fordulóknak, illetve van egy aktivista csoport, aminek a száma akcióként változik, 30-50-100 ember, az ügy súlyától függően. Lokális ügyek megoldására a helyieket szeretnénk mozgósítani, nem pedig egy központi „demonstráló” magot toborozni. Eddigi akcióinkra mindig sikerült elegendő támogatót szereznünk. Természetesen a toborzást folytatjuk, de a rapid akciókra, amikre elsősorban készülünk, nem kell nagy tömeget mozgósítani. Ezt a munkát csak szívvel-lélekkel lehet végezni, amelynek alapját az értékrend határozza meg, nem adjuk fel a hazánkért vívott küzdelmet ezen a fronton sem ezért optimista vagyok jövőnket illetően.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://bodorzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr982790760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása